U trendu

General Karter: Rizik od rata između Zadada i Rusije

LONDON – General Nik Karter, načelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga, upozorio je da postoji sve veći rizik od izbijanja rata između Zapada i Rusije i ocenio da od kraja Hladnog rata taj rizik nije bio veći.

Britanski general je ocenio da je u multipolarnom svetu taj rizik porastao, jer se države različitim sredstvima bore za različite političke ciljeve, preneo je Rojters.

„Mislim da moramo da budemo oprezni, da ljudi ne dopuste da nas ratoborna priroda neke naše politike dovede u poziciju u kojoj eskalacija neke situacije može da nas odvede do pogrešne procene“, rekao je on u intervjuu koji će biti emitovan sutra na Tajms Radiju.

U istočnoj Evropi tenzije rastu poslednjih nedelja nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju da je na grnice sa EU dovela hiljade izbeglica s ciljem da izazove humanitarnu krizu duž granice sa Poljskom koja je članica EU što bi moglo da uvuče u konflikt i Rusiju i NATO, navodi agencija.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas da neplanirane vežbe NATO u Crnom moru predstavljaju ozbiljan izazov za Moskvu i da Rusija nema nikakve veze sa krizom na granicama svog bliskog saveznika Belorusije i Poljske.

Karter je ocenio da su autoritarni rivali voljni da iskoriste bilo koje sredstvo koje im je na raspolaganju – bilo da je reč o izbeglicama, porastu cena gasa, upotrebe plaćeničkih snaga ili sajber napadima.

„Karakter ratovanja se promenio“, zaključio je britanski general.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar