U trendu

Generalna skupština UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava, Srbija glasala ZA

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je danas suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi.

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemlje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Da bi Rusija bila suspendovana iz 47-članog Saveta, bila je potrebna dvotrećinska većina članova Generalne skupštine sa pravom glasa, s tim da se ne računaju zemlje koje su se uzdržale.

Srbija je glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava, isto kao i Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Mađarska i Crna Gora.

U rezoluciji koju je usvojila Generalna skupština izražava se ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini, posebno zbog izveštaja o kršenju prava od strane Rusije.

Predstavnik Kine u UN Žang Džun je rekao da će Peking glasati protiv, jer se rezolucijom stvara opasan presedan.

Predstavnik Belorusije je tokom rasprave istakao je da je Minsk kategorički protiv rezolucije, jer je ona politički motivisana, a njen cilj je demonizacija Rusije i potkopavanje pregovora Moskve i Kijeva.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je ranije da njegova zemlja ne namerava da podrži suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, jer je uverena da je neophodan dijalog upravo kroz strukture Ujedinjenih nacija.

Izveštač Sputnjika javio je ranije da će protiv suspenzije glasati Rusija, Kazahstan, Venecuela, Severna Koreja, Iran, Sirija, Kuba.

Rusija je upozorila zemlje da će se glasanje za ili uzdržavanje od glasanja smatrati neprijateljskim gestom sa posledicama po bilateralne veze, navodi se u dokumentu u koju je Rojters imao uvid.

Prošlog meseca Savet je otvorio istragu o navodima o kršenju prava, uključujući eventualne ratne zločine u Ukrajini.

Suspenzije su retke. Libija je bila suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima od strane snaga lojalnih tadašnjem lideru Moameru Gadafiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.