U trendu

Generalni konzulat Kine u Los Anđelesu kritikovao posetu liderke Tajvana SAD

Generalni konzulat Kine u Los Anđelesu u ponedeljak je osudio „tranzitnu posetu“ liderke Tajvana Cai Ing-ven SAD-u i upozorio američku stranu da prekine sve oblike zvanične interakcije sa kineskim tajvanskim regionom.

Kako prenosi Kineska medijska grupa, portparol je to rekao odgovarajući na pitanje o „tranzitu“ liderke Tajvana. Navodi se da bi predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti i drugi američki zvaničnici takođe mogli da se sastanu sa Cai Ing-ven tokom njenog takozvanog zaustavljanja u SAD.

Na svetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije, ponovio je portparol.

Portparol je napomenuo da je vlada Narodne Republike Kine jedina legalna vlada koja predstavlja celu Kinu, što je jasno priznato Rezolucijom 2758 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1971. godine, dodajući da je ovo takođe jasna obaveza koju su SAD preuzele potpisavši tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

Poslednjih godina, američki lideri su otvoreno ukazivali da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana, kao ni postojanje „dve Kine“ ili „jednu Kinu i jedan Tajvan“, dodao je portparol.

Generalni konzulat je takođe saopštio da se kineska strana odlučno protivi bilo kakvoj poseti lidera tajvanskih vlasti SAD-u pod bilo kojim izgovorom i čvrsto se protivi da SAD imaju bilo kakav oblik kontakata sa tajvanskim vlastima, što krši princip jedne Kine.

Nazivajući takozvani tranzit liderke Tajvana političkim trikom, portparol je istakao da njeno putovanje nije toliko „tranzit“, već pokušaj da se traži podrška i da se propagira „nezavisnost Tajvana“.

Uprkos ozbiljnim protivljenjima Kine i ponovljenim upozorenjima, američka strana je insistirala na organizovanju „tranzita“ Cai Ing-ven i pristala je da podrži akcije tajvanskih vlasti koje traže nezavisnost, naglasio je portparol, dodajući da je kineska strana uložila protestnu notu i oštro osudila potez Sjedinjenih Američkih Država.

Napominjući da je Makarti lider američkog Kongresa i figura broj tri u američkoj vladi, portparol je zaključio da je sastanak u bilo kom svojstvu i u bilo čije ime sa Cai još jedno ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi zakona, kao i tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar