U trendu

Gertner: Preti novi Hladni rat

BEČ – Austrijski politikolog Hajnc Gertner upozorava da u slučaju pristupanja Finske i Švedske NATO-u svetu preti novi Hladni rat, a u najgorem slučaju, kako kaže, i nuklearni rat.

Gertner je, u autorskom tekstu objavljenom u dnevniku „Viner cajtung“, istakao da bi članstvo Finske i Švedske u NATO uništilo komplikovanu ravnotežu snaga u Evropi.

Tenzije na rusko-finskoj granici se time ne bi smanjile, već povećale, smatra on dodajući da se ne može isključigi ni nuklearni rat.

„Nalazimo se uoči novog Hladnog rata“, ocenio je Gertner ukazujući da bi nova Čelična zavesa išla duž rusko-finske granice.

Finska, kao članica NATO, prema njegovom mišljenju, bila bi izložena pretnji Rusije, a ruska vojska i rakete bi bile stacionirane u blizini njene granice, na šta bi NATO odgovarajući reagovao.

Takođe je podsetio da je 2019. raskinut sporazum o zabrani nuklearnih raketa srednjeg dometa, što bi dovelo do toga da bi novi ciljevi bili Helsinki i Sankt Peterburg.

Gertner smatra da bi bilo moguće i premeštanje američkog nuklearnog naoružanja u Finsku, a zbog kratkog vremena letenja bi te rakete bile uvek u najvišem stanju pripravnosti, što povećava opasnost od lažnih alarma.

I švedska vojska bi, kaže, bila tada direktno u kontaktu sa jednom velikom silom, te nordijska ravnoteža ne bi više postojala.

„Članstvo Finske i Švedske u NATO može delovati odvraćajuće, ali u slučaju konflikta ono bi delovalo eskalirajuće, posebno kroz obaezu pružanja pomoći svim članicama saveza. Čitava Evropa bi bila pogođena, svi bi bili strana u ratu. Duga finsko-ruska granica mogla bi u najgorem slučaju izazvati nuklearni rat“, upozorava Gertner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar