U trendu

Gincburg: Sputnjik V efikasna protiv različitih sojeva korone

MOSKVA – Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je protiv britanskih, južnoafričkih i brazilskih sojeva kovid-19, izjavio je danas direktor Nacionalnog istraživackog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„U vezi sa sojevima o kojima se danas naširoko raspravlja, kao što su britanski, južnoafrički i brazilski sojevi… možemo reći sa izvesnošću da Sputnjik V pruža zaštitu od dobro poznatih sojeva koji su trenutno u opticaju i imaju epidemiološki potencijal“, rekao je Gincburg za Dok-Tok program na ruskom TV kanalu Jedan, preneo je Tas s.
Međutim, ruski naučnik je dodao da ne može postojati potpuna garancija da će vakcina pružiti zaštitu od svih sojeva koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

Komentarišući sibirski soj SARS-CoV-2, Gincburg je rekao da ga centar Gamaleja nije proučavao.

„Očigledno su to proučavale naše kolege iz Rospotrebnadzora (ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi) i nadam se, stvoriće filogenetska stabla koja ilustruju kako su te nove mutacije, ti novi sojevi, povezani sa onima koji već cirkulišu među našim stanovništvom“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.