U trendu

Ginekolog zlostavljao vise od 200 žena, UCLA plaća odštetu

LOS ANĐELES – Univerzitet Kalifornije Los Anđeles (UCLA) pristao je da plati odštetu od skoro 250 miliona dolara za više od 200 žena, koje tvrde da ih je bivši ginekolog u tom kampusu seksualno zlostavljao.

Više žena optužilo je Univerzitet i za namerno skrivanje informacija o navodnom seksualnom zlostavljanju pacijenata od strane ginekologa DŽejmsa Hipsa, prenosi BBC.

Hips je radio u studentskom zdravstvenom centru UCLA tokom svoje 35-godišnje karijere, između 1983. i 2018. godine.

Univerzitet sve do 2017. godine nije počeo da istražuje žalbe protiv Hipsa, navodi BBC, navodeći da protiv te institucije postoji više stotina tužbi za namerno skrivanje navodnog seksualnog zlostavljanja pacijenata od strane ginekologa.

Sudija mu je suspendovao lekarsku dozvolu 2019. godine za vreme trajanja sudskog postupka o seksualnom zlostavljanju.

Postignutom nagodbom su pokrivene 203 žene koje su izjavile da ih je doktor Hips neprimereno dodirivao, simulirao snošaj ultrazvučnom sondom ili davao neprimerene komentare tokom pregleda u studentskom zdravstvenom centru UCLA, medicinskom centru Ronald Regan UCLA ili njegovoj kancelariji u kampusu tokom 35-godisnje karijere.

“Ova istorijska nagodba omogućava ovim hrabrim ženama da ostvare svoje parnične ciljeve odgovornosti i kompenzacije, utirući put za njihovo kontinuirano ozdravljenje“, izjavio je jedan od njihovih advokata DŽon Menli.

Hips se suočava sa 21 optužnicom za seksualno zlostavljanje sedam žena, a izjasnio se da nije kriv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar