U trendu

Glasači u Kazahstanu glasali za ustavne promene (VIDEO)

Oko 77 odsto birača Kazahstana podržalo je na referendumu predložene ustavne promene koje, kako se smatra, predstavljaju pokušaj odbacivanja nasledja bivšeg moćnika Nursultana Nazarbajeva, koji je tri decenije bio na vlasti bivše sovjetske republiku, saopštila je danas centralna izborna komisija zemlje.

Prema preliminarnim rezultatima nešto manje od 19 odsto gradjana glasalo je protiv dok je oko 2,6 odsto glasačkih listića proglašeno nevažećim od 68 odsto gradjana koji su izašli na referendum.

Glasanje je sazvao predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, koji stabilno jača svoju vlast nakon nasilnih demonstracijama u januaru u kojim je poginulo više od 230 ljudi.

Demonstranti su izašli na ulice nezadovoljni brzim rastom cena goriva, stagnirajućom ekonomijom i autoritarnom vladom.

Današnji referendum uključivao je konkretna pitanja o modifikacijama kao što su zabrana smrtne kazne i zabrana nekim zvaničnicima da se pridruže političkim strankama. Ali uglavnom se radilo o merenju podrške Tokajevljevog ukupnog programa.

Tokajev je metodično prešao na stranu Nazarbajeva, koji je vodio Kazahstan kao njegov komunistički šef, a potom i predsednik nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Tokajev ga je zamenio na mestu predsednika saveta bezbednosti tokom nereda zatim je kasnije u januaru preuzeo kormilo vladajuće stranke. On je u martu obećao političke reforme, medju kojima je smanjenje moći predsedništva i jačanje parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar