U trendu

Glupost je tvrdnja da smo zajedno napali ID

SAD su nazvale „glupošću“ tvrdnju Rusije da su njeni avioni leteli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv Islamske države, preno je danas AP.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba „od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sedištem međunarodne koalicije. Po istoj tvrdnji, danas su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa sa gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje“.

Pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džon Dorijan, koji je portparol koalicije, odmah je „propagandom“ nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore „za izbegavanje sukoba“ koji služe za izebgavanje nenamernih vazdušnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

Ipak, Dejvis je naveo da nema nikakvih promena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta sa Rusijom.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje Islamske države.

Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinisana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv Islamske države. AP podseća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame to odbijala.

Novi predsednik SAD pozvao je na zajedničke napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, navodi AP i podseća da su ruski i turski borbeni avioni delovali zajedno u istom području u subotu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.