U trendu

Godinu dana od katastrofalne eksplozije u Bejrutu

BEJRUT – Liban danas obeležava godišnjicu katastrofalne eksplozije u luci u Bejrutu, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a na hiljade ranjeno, uz bes i tugu mnogih koji još žale i traže pravdu.

Godinu dana od eksplozije, izazvane ogromnom kolicinom amonijum nitrata koji se godinama nesigurno skladištio u luci, niko nije odgovarao, zbog čega su mnogi Libanci revoltirani, piše Rojters.

Ova eksplozija ocenjena je kao najveća eksplozija, ne računajući nuklearne, koje su ikada zabeležene i osetila se na Kipru udaljenom više od 240 kilometara.

Libanska istraga o eksploziji odlaže zahteve za ispitivanje političara i bivših zvaničnika.

Porodice žrtava protestuju tražeći pravdu za one koji su izgubili živote, a molitva će se održati u vreme kada se desila eksplozija.

Na ogromnomn transparentu okačenom na zgradi sa pogledom na luku napisano je: „Taoci države ubice“.

Francuski predsednik Emanuel Makron pokušaće danas da prikupi više od 350 miliona dolara za pomoć Libanu na donatorskoj konferenciji.

U saopštenju, visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Svetske banke rekli su da istaraga nastavlja da zastaje, „bez istinski nezavisnog pravosuđa koje bi moglo da blokira političku intervenciju“.

„Zemlji je kritično potrebna vlada sposobna za upravljanje krizom, koja će zajedno sa parlamentom raditi na napretku u reformama“, pisalo je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar