U trendu

Godinu dana od obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine

U svetu se danas obeležava prva godišnjica rušenja malezijskog putničkog aviona iznad istoka Ukrajine, u kojem je poginulo 298 ljudi.

Oko 200 žitelja Hrabova, na istoku Ukrajine, prisustvovalo je pomenu u organizaciji lokalnih lidera i proruskih pobunjenika pod čijem je kontrolom ta oblast.
 
Okupljeni, uglavnom žene i deca, nosili su ikone i pevali pravoslavnu liturgijsku muziku, dok su ceo događaj čuvali muškarci u sovjetskim vojnim uniformama.  

Grupa od oko 100 ljudi sa istaknutim separatističkim zastavama i zastavama zemalja žrtava pridružila se komemorativnom skupu ispred ploče na kojoj je ispisano: „U znak sećanja na 298 poginulih, nedužnih žrtava građanskog rata“.   

Vođa pobunjenika Aleksandar Zakarčenko, koji je na skup stigao na štakama, optužio je ukrajiske vlasti da su odgovorne za obaranje boinga MH17.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je sinoć da je su putnici u avionu bili žrtve „terorističkog napada izvedenog sa teritorije na istoku Ukrajine pod okupacijom ekstremista koji imaju podršku Rusije“.

Premijer Australije Toni Abot danas je u Kanberi otkrio spomenik u znak sećanja na žrtve, kako je naveo, „divljačkog“ obaranja aviona.  

„Dugujemo mrtvima da se krivci izvedu pred lice pravde“, rekao je Abot prilikom otkrivanja spomenika sa imenima 38 državljana Australije.

Komemorativni skupovi su održani danas i u Holandiji, gde su zastave na vladinim zgradama spuštene na pola koplja, a povodom godišnjice tragedije šefica diplomatije EU Federika Mogerini je uputila saučešće porodicama žrtava i apelovala na brzo sprovođenje istrage.
 
Ukrajinci za rušenje putničkog aviona optužuju Ruse, dok Rusi tvrde da su raketu ispalili Ukrajinci.

Zvanična istraga o uzrocima pada aviona je u toku. U preliminarnom izveštaju holandskih istražitelja utvrđeno je da avion nije imao tehničke probleme i da je, tokom leta, na njega udario objekat koji bi mogao da bude raketa. Konačni izveštaj očekuje se do kraja godine.

Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina zatražile su od Saveta bezbednosti UN da ustanovi međunarodni krivični sud na kojem bi se sudilo odgovornima za obaranje putničkog aviona.  

Rusija, koja ima veto u Savetu bezbednosti, protivi se uspostavljanju takvog suda dok traje istraga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.