Godišnjica priznanja, osam država nije priznalo HR

ZAGREB – Prvo međunarodno priznanje Hrvatske dogodilo se na današnji dan pre 29 godina, a do danas je nije priznalo osam država.

Prvo međunarodno priznanje stiglo je 15. decembra 1992. godine sa Islanda, a istog dana priznala je i Nemačka.

Formalno Hrvatsku još nije priznalo osam država: Burundi, Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Centralnoafrička Republika i Tonga.

U večeri priznanja 1992. prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman je u govoru naciji poručio: „Današnji dan – 15. januara 1992. – biće zlatnim slovima uklesan u celu 14 vekova dugu istoriju hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana“.

Svojim saradnicima je poručio:

„Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države“, prenela je Hina Ruđmanove reči,

Hrvatska je 22. maja 1992. postala članica Ujedinjenih nacija, a 1. jula 2013. i 28. članica EU.

Na današnji dan 1998. završena je i mirna reintegracija kojom je u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, poznato kao hrvatsko Podunavlje.

Hina podseća da su potpisivanju tog sporazuma prethodile dve vojno policijske akcije, „Bljesak“ u Zapadnoj Slavoniji i „Oluja“ u Krajini.

U tim dvema operacijama iz Hrvatske je proterano više stotina hiljada Srba, dok su hiljade njih poginuli ili se i dalje vode kao nestali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.