U trendu

GodiĆĄnjica Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

ZAGREB – Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković otvorio je danas dvodnevnu međunarodnu konferenciju “20 godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina” i, između ostalog, rekao da je bilo i pokuĆĄaja da se kroz ustavno-pravne inicijative dovedu u pitanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Plenković je rekao da je Ustavni zakon pre 20 godina povećao broj predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru koji u poslednjih sedam godina učestvuju u radu parlamentarne većine.

“Ta činjenica je bitna za način na koji vidimo Hrvatsku, kako nam pripadnici nacionalnih manjina mogu doprineti razvoju hrvatskog druĆĄtva, uvaĆŸavanju, toleranciji, pluralizmu, jednakopravnosti, jednakovrednosti u hrvatskom druĆĄtvu. Kvalitetan okvir poĆĄtovanja prava nacionalnih manjina postaje snaĆŸna poluga za jačanje poloĆŸaja hrvatskih nacionalnih manjina, tamo gde one ĆŸive”, rekao je Plenković.

Ustavnopravni okvir, rekao je premijer, omogućava Hrvatskoj ostvarivanje visokih standarda zaơtite nacionalnih manjina a konferencija je i prilika za da se vidi postoji li prostora za poboljơanja.

„Bilo je i pokuĆĄaja da se kroz ustavno-pravne inicijative dovedu u pitanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj”, rekao je Plenković i nadovezao se na aktivni proces izmena Ustavnog zakona kojima se ĆŸeli uvesti ustavno-pravna procena pravne dopuĆĄtenosti referendumskih pitanja, čime se ĆŸeli dodatno zaĆĄtiti prava, posebno nacionalnih manjina.

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić kazala je da Hrvatska u poslednjih 20 godina beleĆŸi snaĆŸan doprinos promociji i zaĆĄtiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Istakla je, međutim, potrebu za dodatnim merama, u podizanju svesti o istorijskoj prisutnosti nacionalnih manjina, borbi protiv segregacije u ĆĄkolovanju, kaĆŸnjavanju istorijskog revizionizma, kao i antimanjinske retorike u javnom govoru.

Potpredsednica vlade za ljudska prava Anja Ơipraga (SDS S) rekla je da ima razloga za zadovoljstvo, ali je ukazala na nedostatak u sporovođenju ovog akta na lokalnim nivoima.

„Pripadnici nacionalnih manjina i danas se susreću sa krĆĄenjem svojim prava, uočen je nedostatak političke volje na lokalnim nivoima u provođenju ustavnog zakona”, rekla je Ć impraga, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Predsednik saborskog Odbora za ljudska prava Milorad Pupovac poručio je da se teĆĄko mogu promeniti stvari koje su se događale u proĆĄlosti, ali da to moĆŸemo popraviti.

“Tako da sve ono ĆĄto je u nekom trenutku moglo biti pogreĆĄno, ne činimo danas. Obnova poverenja, izbegavanje ekstremizama, sprečavanje netolerancije, to smatramo svojom vaĆŸnom i obvezujućom ulogom, kao građana ove zemlje i političkih predstavnika”, naveo je Pupovac.

Tokom dva dana konferencije koja se odrĆŸava u zagrebačkom Westinu, domaći i strani stručnjaci, pripadnici akademske zajednice, ali i vlade i hrvatskog sabora, raspravljaće o učincima koje Ustavni zakon ima u praksi, o njegovim dobrim i loĆĄim stranama, a propitaće se i da li je zakon doprinio integraciji pripadnika manjina u hrvatsko druĆĄtvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.