U trendu

Godišnjica zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, u tadašnjoj SFRJ

SARAJEVO – Na današnji dan 1984. godine u Sarajevu, glavnom gradu BiH, tada jednoj od šest republika bivše SFRJ, počele su 14. zimske olimpijske igre, koje su trajale do 19. februara i, po oceni tadašnjeg predsedinika Međunarodnog olimpijskog komiteta JHuana Antonia Samaran, bile su najbolje organizirane zimske olimpijske igre do tada.

Sarajevu je 18. maja 1978. godine na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini dodeljena organizacija ovog velikog sportskog takmičenja, a u konkurenciji su bili još japanski Saporo i švedski Geteborg.

Ovom prazniku sporta prethodile su obimne pripreme, kako bi grad i okolne planine spremno dočekali takmičare iz cijelog svijeta, kao i brojne goste i novinarske ekipe koji su u tom periodu posetili Sarajevo. Užurbano se radilo na izgradnji sportskih borilišta, olimpijskih objekata, te potrebne infrastrukture.

Svečana ceremonija otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara održana je 8. februara na stadionu Koševo. Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a uime sportista olimpijsku zakletvu položio je skijaš Bojan Križaj.

Tokom Igara sportisti iz 49 zemalja takmičili su se kako bi osvojili najsjajnija olimpijska odličja u disciplinama: alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi.

Domaćoj publici radost je priredio skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu.

Uz brojne goste, sportska takmičenja je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara. U televizijskim prenosima dve i po milijarde ljudi pratilo je događanja olimpijskim borilištima.

Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Olimpijska pahuljica i Vučko, znak i maskota Igara, i danas podsećaju na ovaj veliki sportski događaj, podseća sarajevska N1 tv..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar