U trendu

Goldštajn: Vlast u Hrvatskoj nema kapacitete da reaguje

RIJEKA – Istoričar Ivo GoldÅ¡tajn izjavio je da desničarska hrvatska vlast nema kapacitete da učini neÅ¡to Å¡to bi onemogućilo incident sa italijanskim faÅ¡istima.

Povodom nedavnog incidenta u Rijeci, kada je grupa italijanskih fašista razvila zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovojj palati, povodom 100. godišnjice od okupacije tog grada, Goldštajn je saglasan da hrvatska vlast toleriše filoustaške incidente , pa je teško očekivati da će svim srcem suzbijati profašističke ispade susednih nacija, pa i ako su opasni za Hrvatsku.

„Otkud naÅ¡oj vlasti pravo da brani Italijanima da se prisećaju da su nekad davno vladali Rijekom i Istrom, kad naÅ¡a predsednica smatra da pominjanje Herceg-Bosne u Tompsonovoj pesmi ‘Lijepa li si’ nije nikakva provokacija? U pesmi, dakle, u kojoj se ‘Herceg-Bosna’ – ma Å¡to to značilo – predstavlja praktično kao deo Hrvatske. Prema tome, u tom smislu mi nismo čisti“, rekao je GoldÅ¡tajn za riječki „Novi list“.

Ukazuje da hrvatska vlast nema ni verodostojnosti, ni snage, ni ÅŸelje da se pozove na Josipa Broza Tita, koji je, boreći se za jugoslavensku severozapadnu granicu, na Visu rekao: „Tuđe nećemo, svoje ne damo“.

GoldÅ¡tajn podseća da je Tito tada izričito spomenuo Rijeku, Istru, Slovenačko primorje i KoruÅ¡ku i istakao da se „radi o ispravljanju proÅ¡lih nepravdi, Versajskog, Rapalskog i drugih ugovora“.

Prošle sedmice, dodao je, bila je 75. godišnjice te Titove značajne izjave.

„Tito je odbranio severozapadnu granicu Jugoslavije, ali i danaÅ¡nje granice Hrvatske i Slovenije. Prema tome, te Titove reči trebalo bi i danas ponoviti, one bi i danas trebalo da butu svetlo i putokaz da se kaÅŸe: ‘Ej, vi tamo, stanite malo: tuđe nećemo, svoje ne damo!’”, naveo je GoldÅ¡tajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.