U trendu

Golob: Slovenija će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini

KIJEV – Premijer Slovenije Robert Golob rekao je danas tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da Slovenija želi da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine, posebno Harkova, gde je, kako je naveo, bratimljenje tog grada i drugog po veličini slovenačkog grada Maribora 2012. dodatno ojačalo veze između dve zemlje.

„Želimo da pokažemo političku podršku u svetlu naše sveobuhvatne pomoći Ukrajini u ovim teškim vremenima ruske vojne agresije i potvrdimo našu posvećenost politici teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama“, napisao je Golob na zvaničnom nalogu vlade na Tviteru.

Slovenački premijer pozdravio je odluku Evropskog saveta da Ukrajini dodeli status kandidata, prenela je STA.

On je u Buči prisustvovao ceremoniji komemoracije civilnim žrtvama rata povodom prve godišnjice oslobođenja grada kod Kijeva, uz napomenu da su ruske snage brutalizirale nevine ljude i da rat ne sme biti izgovor za bezakonje i nekažnjivost.

„Naša je dužnost da vam pomognemo u pravednoj borbi za slobodu. Takođe je naša dužnost da vas podržimo u potrazi za pravdom, jer nama opravdanje za agresiju i ratne zločine, samo pravedna kazna“, dodao je on.
Ceremoniji su prisustvovali i Zelenski, hrvatski premijer Andrej Plenković, slovački premijer Eduard Heger i predsednica Moldavije Maja Sandu, nakon čega su učestvovali na samitu o odgovornosti Rusije za zločine u Ukrajini, nazvanom Samit u Buči.

Tamo je Golob izrazio podršku Slovenije osnivanju specijalnog tribunala za ruske zločine protiv Ukrajine.

Prema podacima Vladine kancelarije za komunikacije, Slovenija je do sada obezbedila skoro 30 miliona evra pomoći Ukrajini, od humanitarne i materijalne pomoći do direktne pomoći ukrajinskim izbeglicama u Sloveniji.

Slovenija je takođe donirala 35 borbenih vozila pešadije M-80A i 28 unapređenih tenkova M-55S, zajedno sa municijom, a uskoro će se pridružiti zajedničkoj nabavci municije koju su dogovorile zemlje članice EU i Norveška.

Golob se tokom dana sastao i sa predsednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom i premijerom Denisom Šmihalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.