U trendu

Gosti pobesneli: Uz račun dobili i – kovid naknadu

Postupno otvaranje malih preduzeća u Kanadi donosi iznenađenje potrošačima, jer ukoliko posete frizera ili odu u restoran na ručak, na računu će primetiti novu stavku – kovid naknada.

Takozvana „naknada KOVID“ osmišljena je da pomogne u pokrivanju troškova lične zaštitne opreme za zaposlene, povećanih sanitarnih mera ili prihoda izgubljenog od smanjenja broja klijenata koje biznis može da usluži na osnovu mera fizičkog udaljenja.

Frizerski saloni i restorani među prvima su uključili ovu naknadu u provincijama u kojima im je dozvoljeno ponovno otvaranje, poput Britanske Kolumbije.

„U situaciji kada se mnogi plaše da se vrate frizeru ili odlasku u restoran, naplaćivanje dodatnog dolara je dodatni podsticaj da ostanu kod kuće“, izjavio je za CTV Njuz Daren Dahl, profesor sa biznis Univerziteta Britanske Kolumbije.

Ova naknada podelila je potrošače. Dok je kod nekih izazvala bes, drugi su smatrali da je naknada od par dolara mala cena koju treba platiti za podršku malim preduzećima.

Odluka da se uhvate u koštac sa dodatnom nadoknadom podelila je i vlasnike preduzeća.

„Ne možete da vratite ono što ste izgubili“, rekla je Mendi Mek Faden , vlasnica salona Dekorum iz Ontarija za CTV Njuz.

Mek Faden kaže da će ona i ostali vlasnici salona s kojima je razgovarala nesumnjivo biti primorani da povećaju cene kako bi se prilagodili novim troškovima poslovanja. Međutim, ona se protivi ideji da se uvede doplata za COVID-19, rekavši da stalni podsetnik COVID-19 oživljen na računu nije način da se krene napred.

”Troškovi poslovanja su se znatno povećali za frizerske salone. Kutija rukavica koja se koristi za usluge u salonima, koštala je salon 8,95 dolara dok je distributeri sada naplaćuju do 20 dolara po kutiji”, rekla je Faden za CTV Njuz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.