U trendu

Gotabaja Radžapaksa proglasio pobedu na izborima u Šri Lanki

KOLOMBO – Bivši zvaničnik Ministarstva odbrane ŠRi Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je danas pobedu na predsedničkim izborima u toj ostrvskoj zemlji.

Predsednički kandidat vladajuće stranke, ministar za stambena pitanja Sadžit Premadasa, priznao je poraz i poručio da će poštovati odluku naroda.

AP navodi da Radžapaksa uživa poštovanje etničke većine u Šri Lanki zbog svoje uloge u okončanju krvavog građanskog rata, ali i strah manjina zbog „brutalnog pristupa“.

Radžapaksa, koji je bio sekretar u Ministarstvu odbrane u vreme kada je predsednik bio njegov brat Mahinda Radžapaksa, obećao je da će obnoviti bezbednost u zemlji, koja se još oporavlja od teorističkih napada na Uskrs ove godine.

Radžapaksa je objavio da će se kandidovati za predsednika ubrzo nakon napada, u kojima je ubijeno 269 osoba, i okrivio vladu za propuste u radu obaveštajnih i bezbednosnih službi.

Njegova pobeda na izborima, koji su održani juče, znači povratak na vlast porodice koja je svrgnuta sa vlasti na izborima 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar