U trendu

Gov:Problemi sa trgovinskim aranžmanima sa Severnom Irskom

LONDON – Britanski ministar Majkl Gov rekao je da postoje ozbiljni problemi sa post-Bregzit trgovinskim aranžmanima sa Severnom Irskom i uputio poziv da se obezbedi više vremena da se razmotri kako bolje primeniti nova pravila.

Gov je kritikovao Evropsku uniju zbog narušavanja poverenja pokušajem prošle sedmice da nametne kontrolu izvoza vakcina britanskoj provinciji, rekavši da je evropski blok postupio jednostrano i bez poštovanja odgovarajućih procedura, preneo je Rojters.

Severna Irska je jedina kopnena granica koju Britanija ima sa EU i postala je ključna tačka za poteškoće u post-Bregzit trgovini, pri čemu roba koja se u provinciju sliva iz Britanije podleže skupim i dugotrajnim dodatnim proverama.

„Kratkoročno, postoji niz pitanja koja ne bih opisao kao lakše probleme, to su značajna pitanja koja se tiču života ljudi u Severnoj Irskoj, koje treba rešiti“, rekao je Gov u parlamentu.

On je pozvao na produženje grejs perioda i rekao da EU treba da sarađuje sa Britanijom brzo i odlučno na rešavanju takozvanog Severnoirskog protokola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.