U trendu

Grabar-Kitarović: Podsticanje na rasizam je neprihvatljivo

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je, povodom rasističkih stavova prve sekretarke hrvatske ambasade u Nemačkoj Elizabete Mađarević, poručila da su neprihvatljive izjave koje podstiču netrpeljivost i rasizam.

Grabar Kitarović je na Tviteru pozdravila „brzu reakciju“ hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana koji ju je, kako je naglasila, odmah izvestio o koracima koje preduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju Mađarević.

„Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi spoljnih poslova promovisaće se patriotizam, profesionalnost, otvorenost prema svetu i zaštita hrvatskih državnih interesa, te vrednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država“, poručila je hrvatska predsednica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prethodno je, komentarišući rasističke stavove Mađarević, rekao da je to krajnje neprihvatljivo i da će o celom slučaju ovih dana u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova biti sprovedena detaljna istraga.

Indeks je u petak objavio da Mađarević na Fejsbuku objavljivala rasističke i homofobne stavove.

Ona je potom izjavila da joj je hakovan profil i da ne stoji iza pomenutih izjava, ali Indeks konstatuje da se, čak i da je priča o hakovanom profilu istinita, postavlja pitanje što je s njenim homofobnim i ksenofobnim stavovima koje je iznosila u člancima na drugim portalima.

Mađarević je na Fejsbuku objavila fotografije hrvatskog Jadrana i na engleskom jeziku napisala „Čista i autentična Evropa. Samo beli Evropljani kako je bilo pre samo 30 godina u celoj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jeste“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.