U trendu

Gradonačelnica: Parižani će glasati o zabrani iznajmljivanja električnih trotinet

PARIZ – Građani Pariza će glasati o tome da li treba zabraniti rad kompanija koje iznajmljuju električne trotinete, izjavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo u intervjuu za vikend izdanje novina Le parizien.

Građani francuske prestonice će 2. aprila na referendumu odgovarati na pitanje: „Da li ste za to da kompanije koje iznajmljuju električne trotinete nastave sa radom?“

U pitanju je tema koja ekstremno deli javnost, navela je Idalgo, prenosi Gardijan.

Idalgo je izjavila da podržava zabranu, ali da će poštovati volju većine i dodala da električni trotineti koji su u privatnom vlasništvu „ne predstavljaju problem“ za grad.

Mnogi građani Pariza se žale da vozači električnih trotineta voze bahato, po trotoarima i parkovima, ne poštuju pešake ni saobraćajne propise, a troninete parkiraju gde stignu ili ih čak bacaju u reku Senu, konstatuje gradonačelnica.

Pristalice iznajmljivanja električnih trotineta ističu da je u pitanju ekološki sistem transporta, koji predstavlja alternativu vozilima koje koriste benzin ili naftu i zagađuju životnu sredinu.

Ako građani izglasaju zabranu iznajmljivanja električnih trotineta, Pariz će postati prva metropola u svetu koja je usvojila takav propis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.