U trendu

Gradonačelnik Marijupolja: U opsadi stradalo više od 10.000 civila

Gradonačelnik lučkog ukrajinskog grada Marijupolja rekao je da je više od 10.000 civila stradalo u ruskoj opsadi grada i da bi broj mrtvih mogao da predje 20.000.

U telefonskom razgovoru za AP gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je u ponedeljak da su ruske snage nedeljama blokirale ulazak humanitarnih konvoja u grad u pokušaju da prikriju strahote od spoljnog sveta.

Marijuoplj je odsečen u ruskim napadima ubrzo posle početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara, i pretrpeo je neke od najtežih napada u ratu.

Gradonačelnik je govorio iz mesta u teritoriji pod kontrolom Ukrajine, ali izvan Marijupolja.

Otkriće velikog broja civila koji su izgleda bili pogubljeni posle povlačenja ruskih snaga iz gradova oko glavnog grada Kijeva ovog meseca izazvalo je opšte osude i optužbe Ukrajinaca i Zapada da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

Odvojeno su američki zvaničnici juče ukazali da postoje novi znaci da se ruska vojska sprema za veliku ofanzivu u istočnoj oblasti Donbas, preusmeravajući se posle neuspelog prvobitnog prodora oko Kijeva i nastojanja da ga zauzmu.

Visoki američki zvaničnik je juče opisao dugi ruski konvoj koji ide ka istočnom gradu Izjumu sa artiljerijom, avijacijom i podrškom pešadije, kao deo preraspodele i kako izgleda, pripreme za rusku kampanju na istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.