U trendu

Grci u velikom procentu apsitinirali u drugom izbornom krugu

ATINA – Građani Grčke u velikom procentu nisu izašli na lokalne izbore u drugom krugu u nedelju, pa je tako u nekim opštinma procenat apstinenata dostigao čak 70 odsto, dok je u mnogim regionima glasao jedan od tri građana, navodi novinska agencija ANA-MPA.

Kada je reč o izborima regionalnih guvernera, neizlaznost u regionu Atika dostigla je 58,74 odsto, dok je u prvom krugu bila 41,14 odsto.

Najveća neizlaznost je zabeležena u regionu severnog Egeja, čak 65,55 odsto.

Takođe, samo 33,33 odsto građana Atine je izašlo na glasanje za novog gradonačelnika, dok je neizlaznost na izborima za gradonačelnik Soluna bila 62,61 odsto.

Najmanja neizlaznost zabeležena je na izborima za gradonačelnik Patrasa, gde je 49,68 odsto građana glasalo.

Procenat neizlaznosti u opštini Pirej je bila takođe visokih 65,77 odsto.

Opoziciona Nova demokratija, i pored male izlaznost, pobedila je ubedljivo u odnosu na vladajuću SIRIZA sa razlikom od skoro deset odsto više glasova.

Nakon poraza na lokalnim i evropskim izborima u Grčkoj, premijer Aleksis Cipras je odlučio da ide na prevremene parlamentarne izbore koje bi trebalo da se održe 7. jula.

Za vladajuću SIRIZA parlamentarni izbori će biti, kako oni kažu, „majka svih bitaka“, dok za opozicionu Novu demokratiju to će biti „poslednji korak ka velikim političkim i društvenim promenama u toj državi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.