U trendu

Grčić: Verujem u budućnost novinskih agencija

SARAJEVO – Generalni direktor agencije Tanjug Manja Grčić izjavila je danas na prolećnoj konferenciji i zasedanju generalne skupštineEvropske alijanse novinskih agencija (EANA) u Sarajevu, koja okuplja direktore i druge predstavnike vodećih novinskih agencija u Evropi, da veruje u budućnost novinskih agencija.

„Mislim da je ta uloga sada bitnija nego ikada ranije. Novinske agencije su napravljene, mislim, 40-ih, a ideja je bila da se smanje trošskovi novina. Mediji se danas, sve više i više, oslanjaju na novinske agencije zato što mi imamo resurse koji im omogućavaju da se pokrije sve što im je potrebno. Ovo je dobro vreme za novinske agencije, jer su one te koje svoj rad baziraju na činjenicama i posebno je važan, o čemu smo danas između ostalog pričali, taj „fekt čeking“, rekla je Grčić danas na panelu „Pogled u budućnost: Perspektive novinskih agencija posle kovid-19 i rat u Evropi – uloge novinskih agencija u društvima“.

Grčić smatra da ukoliko se izvori dobro provere, u vesti ne iznosi mišljenje već se daju samo informacije, i ne preuzimaju neprovreni izvore sa društvenih mreža, onda je to, kako je rekla, pobeda, a budućnost za novinske agencije, dobra.

Ona je sa učesnicima konferencije čija tema je „Činjenice i fikcija u ratu i pandemiji“ podelila i utiske o značaju ovog velikog medijskog skupa.

„Ovde smo čuli veoma interesantne stvari, a ono što mislim da je ključna stvar kod ovih konferencija je taj „networking“, da se međusobno upoznamo, da vidimo šta ko radi u kojoj zemlji, koja su to iskustva i nove stvari koje možemo da primenimo i kod nas. Meni to bilo veoma korisno“, rekla je Grčić.

Na skupu čiji je domaćin federalna novinska agencija FENA i koje traje i sutra organizovane su i panel diskusije na teme: Trenutno stanje stvari- Poverenje u medije: gde su novinske agencije, Poslovni model novinskih agencija u borbi protiv dezinformacija, Uloga novinskih agencija u društvima i rat protiv informacija: glavni urednici EANA o ratu u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.