U trendu

Grčka bi pozdravila proširenu saradnju s Turskom nakon izbora u tim zemljama

ATINA – Grčka vlada danas je saopštila da bi pozdravila proširenu saradnju sa Turskom nakon što izbori u obe zemlje budu održani sledećeg meseca, uključujući tu i energetska pitanja oko kojih se vode višedecenijski sporovi.

„Grčka uvek traži načine da ostvari poštenu i iskrenu saradnju sa Turskom“, izjavio je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas nakon razgovora u Atini sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

Kako navodi AP, grčki i turski zvaničnici održali su seriju sastanaka na visokom nivou poslednjih nedelja, posle razornih zemljotresa u južnoj Turskoj, uz obećanja da će odložiti sporove koji su decenijama izazivali napetost, pa čak i rizik od rata.

Dendijas je naveo da će Atina poželeti dobrodošlicu novim članovima udruženja nacija u istočnom Mediteranu koje sarađuju na razvoju prirodnog gasa, a agencija navodi da Turska trenutno nije članica.

„Želim jasno da naglasim da bismo pozdravili učešće drugih zemalja na ovom forumu, ali pod jednim očiglednim uslovom: poštovanje međunarodnog prava i poštovanje međunarodnog prava mora“, rekao je Dendijas.

Trenutni članovi istočnomediteranskog gasnog foruma su Kipar, Egipat, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Jordan i Palestinske vlasti.

AP podseća da Grčka i Egipat planiraju da u narednoj deceniji izgrade podmorski mrežni konektor vredan 3,5 milijardi evra preko Mediterana.

U Turskoj će izbori biti održani 14. maja, dok će u Grčkoj biri održani nedelju dana kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar