U trendu

Grčka: Od ponedeljak počinju da rade vrtići i škole

ATINA – U ponedeljak, 11. januara, u Grčkoj počinju da rade osnovne škole i vrtići, ali će biti preduzete dodatne preventivne mere za zaštitu od virusa kovid, prenosi MIA.

Nakon pozitivne preporuke Komisije epidemiologa u Grčkoj planirano je uvođenje različitog vremena za dolazak i odlazak učenika i otvaranje više od jednog ulaza u školama kako bi se izbegla gužva među roditeljima i starateljima.

Za nastavnike je predviđena posebna specijalna platforma za besplatno i dobrovoljno testiranje na kovid.

Ali, biće na snazi i aktuelne mere o obaveznom nošenju maske, redovne dezinfekcije i slično.

Ministarka obrazovanja Grčke Niki Kerameos izjavila je da su škole prirodna sredina za učenike i nastavnike, te da je nastava sa fizičkim prisustvom nezamenljiva.

„Aktuelni uslovi nam dozvoljavaju da postepeno započnemo sa otvaranjem škola, a na osnovu preporuke eksperata. Prvi korak su osnovne škole i vrtići, imajući u vidu posebne socijalne i psihičko-emocionalne potrebe malih učenika. Želimo otvorene škole, želimo da naša deca i nastavnici budu u školama“, rekla je Kerameos.

Srednje škole će nastaviti sa onlajn nastavom, a u sledećem periodu će biti razmatrana i mogučhnost da se i srednjoškolci vrate u školske klupe.

U toku nedelje takođe će biti saopštena odluka o smanjenju gradiva za polaganje državnog ispita kod maturanata.

Uvođenjem karantina 7. novembra prošle godine vrtić i škole u Grčkoj su nastavili da rade, međutim nedelju dana kasnije oni su bili zatvoreni nakon preporuke Komisije epidemiologa kako bi se smanjilo kretanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar