U trendu

Grčka odgovorila Erdoganu: Nastavićemo da štititmo naš suverenitet

ATINA – Atina je večeras, povodom izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila da će Grčka nastaviti da štiti svoj suverenitet i prava.

Erdogan je ranije poručio da Ankara nema problem s Grčkom „dokle god Grci ne izazivaju probleme u Egeju“,

„Grčka promoviše bezbednost i stabilnost u širem regionu i sledi spoljnu politiku baziranu na principima međunarodnog i pomorskog zakona, uz puno poštovanje Povelje UN“, reklo je nekoliko grčkih diplomata za agenciju ANA-MPA.

U saopštenju se dodaje da „Grčka nikada nije pokušala, niti će da dovede situaciju do gotovog čina“.

„Naprotiv, osuđujemo svaki vid ekspancije i revizionizma i, u kontekstu dobrosusedskih odnosa, rešavamo otvorena pitanja sa svojim susedima, kao što su Italija i Egipat , kroz strogu primenu međunarodnog prava i pomorskih zakona. Nastavljamo da branimo naš suverenitet i naša suverena prava“, dodaje se.

Grčka novinska agencija je istakla da je Erdogan „ponovo provocirao izjavama protiv Grčke“.

Erdogan je ranije danas tokom ceremonije u Antaliji izjavio je da njegova zemlja nema problema s Grčkom sve dok Grci ne izazivaju probleme u Egejskom moru.

„Ispalili smo ‘tajfun’. Koliki je domet ‘tajfuna’? To je 561 kilometar. Šta su Grci učinili? Upleli su se u napad. Novine su odmah stavile naslove ‘pogodiće Atinu’. Mi nemamo takav problem sve dok se ne petljate s nama u Egejskom regionu. Sve dok se ne petljate s nama u Egeju, mi se nećemo petljati s vama“, rekao je Erdogan, prenela je Anadolija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar