U trendu

Grcka ostavila iste uslove, ali uvela obavezno testiranje

ATINA – Dokument povezan sa kovidom-19, popunjen obrazac PLF i obavezno testiranje pri dolasku u Grčku za one koji putuju iz Severne Makedonije sa negativnim testom, aktuelne su mere za ulazak u tu zemlju, koje su odlukom grčke vlade produžene za još nedelju dana, prenosi severnomakedonska agencija MIA.

Nova odluka „Preduslovi za ulazak u zemlju radi ograničavanja širenja kovid-19“ već je objavljena u Službenom glasniku Grčke, a stupila je na snagu u 6 sati ujutro i važi do 10. septembra ove godine.

Putnici koji nemaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu-19, odnosno putuju sa negativnim PCR-om ili brzim testom, biće po dolasku, a negativan rezultat je preduslov za ulazak u Grčku.

Svi posetioci „bez obzira na državljanstvo i način ulaska u državu“ kao i u protekla četiri meseca imaju četiri mogućnosti: da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, da imaju negativan PCR test (ne stariji od 72 časa) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o preležanom kovidu u proteklih šest meseci i evropski digitalni kovid sertifikat.

Kod onih koji imaju negativan PCR ili brzi antigenski test je ipak uvedena jedna izmena, a to je obavezno testiranje na ulasku u zemlju.

To važi za putnike koji stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija , Maroko, Pakistan, Rusija i Turska.

Agencija MIA javlja da je testiranje već obavezno za putnike koji dolaze iz Severne Makedonije i putuju sa negativnim testom.
Ako je rezultat pozitivan, obezbeđuje se desetodnevni karantin u odgovarajućem prostoru u koji upućuju nadležni organi.

Poslednjeg dana karantina, oni koji su bili pozitivni, bilo vakcinisani ili ne, moraju bi da se podvrgnu PCR testu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.