U trendu

Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

ATINA – Grčka je danas poslala Turskoj hiljade šatora, kreveta i ćebadi u okviru humanitarne pomoći nakon zemljotresa u toj zemlji i Siriji u kojima je poginulo više od 20.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo bez domova.

Atina planira da obezbedi ukupno 80 tona humanitarne pomoći koja bi pored ćebadi, kreveta i šatora uključivala i medicinsku pomoć, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite Grčke.

Deo pomoći već je stigao u Tursku ranije danas, a očekuje se da će ostatak biti isporučen sutra do kraja dana, prenosi Rojters.

„Poslali smo lekove, medicinsku i osnovnu humanitarnu pomoć, kako bi barem malo ublažili bol ljudi pogođenih zemljotresom“, rekao je ministar civilne zaštite Grčke Hristos Stilijanides, koji je na aerodromu ispratio pomoć u Adanu.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu zbog niza nerešenih pitanja, od teritorijalnih prava u Egejskom moru do etnički podeljenog Kipra i migracija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je u ponedeljak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi izrazio saučešće zbog izgubljenih života.

Dolazeći na sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, Micotakis je rekao da će Grčka biti na čelu inicijative širom EU i domaćin donatorske konferencije u Briselu, koja će imati za cilj obezbeđivanje dodatne pomoći za obnovu oblasti razorenih zemljotresom.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su grčki timovi izvukli petoro preživelih iz ruševina u turskom gradu Hataju.

Lokalne vlasti širom Grčke takođe organizuju akcije prikupljanja osnovnih sredstava pomoći koja će biti poslata turskom narodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.