U trendu

Grcka pustila iranski tanker zaplenjen u aprilu

TEHERAN – Iranska pomorska i lučka organizacija (PMO) saopštila je danas da je tanker „Lana“ sa iranskom zastavom, koji je zaplenjen u aprilu u Grčkoj, sada pušten i njegov naftni teret biće vraćen vlasniku, navodi iranska poluzvanična novinska agencija Mehr.

„Brzom i autoritativnom akcijom Irana, grčka vlada je konačno reagovala i sada smo prisustvovali oslobađanju broda, odnosno, vraćanja tereta vlasniku“, rekli su iz PMO za Mehr, preneo je Rojters.

Brod, prethodno nazvan „Pegaz“, a preimenovan u martu u „Lana“, prijavio je problem sa motorom u aprilu.

Krenuo je na Peloponez da istovari teret, koji je trebalo da se prebaci na drugi tanker, ali zbog uzburkanog mora tanker je morao da ode ka gradu Karistosu, gde je zaplenjen, izvestila je Atinska novinska agencija.

Grčki sud preinačio je raniju presudu kojom se dozvoljavala konfiskacija broda po nalogu iz SAD, saopštila su tri izvora bliska ovom pitanju.

Incident je izazvao oštru reakciju Irana, pa su iranske snage prošlog meseca zaplenile dva grčka tankera u Zalivu, pošto je Teheran prethodno upozorio da će uzvratiti „kaznenom akcijom“ protiv Atine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar