U trendu

Grčka: Sud saslušava žalbu levičarskog ekstremiste Kufodinasa

ATINA – Vrhovni sud u Grčkoj saslušava žalbu uskraćivanja privremenog odsustva iz zatvora levičarskog ekstremiste Dimitrisa Kufodinasa, koji izdržava višestruke doživotne kazne zbog ubistva 11 osoba.
Kufodinas, koji je 2003. godine osuđen na 11 doživotnih robija, zbog učešća u ubistvima za koje je odgovornost preuzela grupa „17. novembar“, uključujući ubistva američkih i britanskih diplomata, štrajkuje glađu zbog odbijanja molbe za odsustvo iz zatvor i prošle nedelje je prebačen na intenzivnu negu, piše Katimerini.

U Atini je, u znak podrške Kufodinasu, došlo do talasa vandalskih napada na javne ustanove.

Najnoviji napad se dogodio danas, kada je grupa od oko 15 osoba sa kapuljačama protrčala pored stražara i poprskala bojom prednji ulaz u zgradu grčkog parlamenta u Atini, javlja AP.

Incident se dogodio nešto posle 14.00 časova i napadači su uspeli da se popnu uz stepenice pored Grobnice neznanog vojnika i dođu do prednjeg dvorišta parlamenta, koji je zatvoren za javnost, preneo je grčki dnevnik „Katimerini“.

Oni su poprskali grčki parlament crvenom bojom i ispustili dve dimne bombe pre nego što su pobegli ulicama oko trga Sintagma i izbegli hapšenje.

Anarhistička grupa „Rubikon“ preuzela je odgovornost za napad na parlament.

Ostali ciljevi su bili dom američkih ambasadora, banke, prodavnice, sedišta stranaka i policijske stanice.

Kufodinas (61), koji se nalazi u bolnici u gradu Volosu u centralnoj Grčkoj, rekao je da će nastaviti štrajk glađu „do kraja“, osim ako mu vlasti ne dozvole novo privremeno odsustvo iz zatvora.

Od kraja 2017. godine, dobio je šest privremenih odsustava iz zatvora, ali su sudije prošle nedelje odlučile da on i dalje predstavlja pretnju za društvo.

Grupa „17. novembar“, poznata i kao 17N ili N17, bila je grčka levičarska oružana formacija, koja se nekoliko decenija borila protiv američkog uticaja u Grčkoj, grčke elite i za uklanjanje turskih snaga sa Kipra. Nijedan njen pripadnik decenijama nije bio uhvaćen do sloma organizacije 2002. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.