U trendu

Grčka: U dva brodoloma migranata poginula najmanje 21 osoba

ATINA – Najmanje 21 osoba je poginula, a više njih se vode kao nestali, nakon što su se dva čamca sa migrantima prevrnula i potonula u grčkim vodama, prenosi AP.

Stanovnici grčkog ostrva Lezbos pomagali su danas da se preživeli migranti sa potonulog čamca sklone na sigurno, a obalska straža je saopštila da je tamo pronađeno 16 tela mlađih žena i jednog mladića iz Afrike, nakon što je jutros potonuo gumenjak sa oko 40 ljudi.

Deset žena je spašeno, dok se još 13 drugih migranata vode kao nestali, saopštili su zvaničnici obalske straže.

„Žene koje su spašene su u potpunoj panici, tako da još uvek pokušavamo da razjasnimo šta se dogodilo“, rekao je portparol obalske straže Nikos Kokalas za državnu televiziju.

On je naveo sa su sve žene iz afričkih zemalja, starije od 20 godina,a da se potraga sprovodi i na kopnu kao i na moru.

Čamac se prevrnuo istočno od Lezbosa, koji je u blizini obala Turske.

Druga akcija spasavanja pokrenuta je nekoliko stotina kilometara zapadno od ostrva Kitira, gde je u sredu jedrilica udarila u kamenje i potonula.

Tela najmanje četiri migranta primećena su pored plutajućih ostataka sa jedrilice, a smrt ovih ljudi može biti zvanično evidentirana kada tela budu pronađena, rekli su zvaničnici, navodi AP.

Saopšteno je da je 80 ljudi, iz Irana, Iraka i Avganistana, spašeno, dok se nastavlja potraga za još 11 , koji se vode kao nestali.

Kitira se nalazi oko 400 kilometara zapadno od Turske i na ruti koju krijumčari često koriste da zaobiđu Grčku i upute se direktno u Italiju, navodi AP.

Većina migranata koji stižu u Grčku putuju iz susedne Turske, ali krijumčari su promenili rute poslednjih meseci, u pokušaju da izbegnu vode gde je prisutan veliki broj patrola oko grčkih ostrva u blizini turske obale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar