U trendu

Grčke vlasti odbile zahtev osuđenika koji štrajkuje glađu

ATINA – Grčke vlasti odbile su danas da udovolje zahtevu za transfer u drugi zatvor osuđenog ubice Dimitrisa Kufodinasa (63) iz ultralevičarske ekstremističke grupe koji je stupio u štrajk glađu pre više od sedam nedelja, što je izazvalo proteste građana i podmetanja požara.

Doktori koji leče Dimitrisa Kufodinasa u intenzovnoj jedinici bolnice u centralnoj Grčkoj, izjavili su da se Kufodinasovo stanje „ozbiljno pogoršalo“ tokom vikenda jer pre nekoliko dana počeo da odbija i vodu, prenosi AP.

Kufodinas je bio glavni egzekutor u nekada aktivnoj ekstremističkoj grupi „17. Novembar“ i osuđen je na 11 doživotnih kazni zbog ubistava grčkih biznismena, diplomata i vojnih zvaničnika iz ambasada Turske, Velike Britanije, SAD i dr.

Među njegovim žtrvama je i Pavlos Bakojanis, poslanik iz redova konzervativaca i pašenog sadašnjeg premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

Prema rečima advokata Kufodinasa, on je prošle godine prebačen iz zatvora sa minimalnim obezbeđenjem u kojem je služio veći deo svoje kazne, u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem u centralnoj Grčkoj u suprotnosti sa pravilima, što grčka vlada negira tvrdeći da „Kufodinas traži privilegovan tretman izvan zakonskog okvira“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.