Grčki javni sektor danas u štrajku

Sindikat grčkog javnog sektora ADEDY sazvao je za danas, 15. juli, štrajk na nivou države, na dan kada će parlament u Atini raspravljati o dogovorenom paketu međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Demonstracije ispred grčkog parlamenta sazvane su za 19.00 časova, prenosi grčka agencija ANA.

Pored toga, sindikat PAME najavio je da će večeras održati miting na atinskom Trgu Omonija.

Grčka je, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori sporazum o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, kao i da izbegle izlazak iz evrozone.

Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

U okviru mera dogovorenih s kreditorima, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond vredan do 50 milijardi evra u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke.

Grčke banke i sutra zatvorene

Ministarstvo finansija Grčke je danas saopštilo da će banke u toj zemlji biti zatvorene i sutra, ali da će obim dozvoljenih transakcija u malom delu filijala koje rade biti proširen.

Pored toga što je penzionerima omogućeno da podignu 120 evra nedeljno, banke će primati uplate kreditnim karticama, uplate dugovanja državi i računa, kao i uplate namenjene osiguravajućim kućama, prenosi agencija AP.

Pored toga, biće omogućen transfer sredstava između računa u istoj banci.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica. Uplate kreditnim i debitnim karticama u zemlji su dozvoljene, kao i elektronski transfer novca u zemlji, ali su za slanje novca u inostranstvo potrebne posebne dozvole.

Grčka je u ponedeljak ujutro, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori preko potreban dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći i da izbegne izlazak iz evrozone. Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i uslovljen je strogim zahtevima, uključujući mere štednje, koje grčki parlament mora da usvoji danas.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je u obraćanju parlamentu jutros rekao da će mnoge od mera koje kreditori zahtevaju pogoršati recesiju, ali da je pozitivna stvar to što će Grčka ostati u evrozoni, pa će investicije ipak stizati u zemlju.

„Sporazum je težak i samo vreme će pokazati da li je ekonomski održiv“, rekao je Cakalotos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.