U trendu

Grčki ministar odbrane sledeće nedelje u Turskoj radi dalje deeskalacije odnosa

ATINA – Grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos najavio je danas da će sledeće nedelje posetiti Tursku, kao deo napora u smanjivanju tenzija između dve članice NATO, koje imaju dugogodišnje sporove, prenosi AP.

Panajotopulos je rekao novinarima u Atini da će sa turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom posetiti područja razorena u zemljotresu početkom februara.

Turski zvaničnici potvrdili su da će grčki ministar u utorak posetiti Tursku i otputovati u južnu provinciju Hataj, jedno od najteže pogođenih oblasti u zemljotresima.

Podrška koju je Grčka uputila svom susedu prošlog meseca, da pomogne Turskoj nakon smrtonosnih zemljotresa, dovela je do deeskalacije sporova oko granica i prava na eksploataciju fosilnih goriva u istočnom Mediteranu, navodi AP.

„Moj kolega je predložio da posetim područja pogođena zemljotresom. Poseta ima cilj da pošalje simboličnu poruku.
Trenutno je evidentna deeskalacija napetosti u bilateralnim odnosima između Grčke i Turske. Želja Atine je da ova deeskalacija dobije trajne karakteristike“, rekao je Panajotopulos u intervjuu grčkoj privatnoj televiziji Mega.

Nakon zemljotresa, Grčka i Turska su nastavile sastanke na visokom nivou, uključujući razgovore o inicijativi takozvane pozitivne agende, čiji je cilj jačanje trgovine i drugih vidova saradnje u oblastima koje nisu povezane sa sporovima.
U razornom zemljotresu 6. februara na jugu Turske i u Siriji poginulo je više od 50.000 ljudi, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.