U trendu

Grifits: Pomoć i za područja pod kontrolom opozicije u Siriji

ANKARA – Ujedinjene nacije (UN) će se angažovati da humanitrana pomoć stigne i na područja pod kontrolom vlade Sirije i na ona koja kontroliše sirijska opozicija, izjavio je danas podsekretar UN za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Grifits tokom posete razorenom gradu Alepu u Siriji.

Grifits je u nedelju izjavio da su UN „izneverile“ žrtve zemljotresa na severozapadu Sirije, podseća se u izveštaju Si-En-Ena.

„Za sada smo izneverili ljude na severozapadu Sirije. Oni se s pravom osećaju napušteno i iščekuju međunarodnu pomoć koja ne stiže. Moja dužnost i naša obaveza je da ispravimo ovaj neuspeh što je brže moguće“, napisao je Grifits na svom Tviter nalogu.

Od prošlog četvrtka do danas ukupno 52 kamiona sa pomoći UN ušla su na severozapad Sirije koji kontrolišu pobunjenici preko jedinog otvorenog graničnog prelaza iz Turske, potvrdila je za Si-En-En Madevi Sun-Suon portparolka Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OĆA).

Za to vreme Asadov režim primio je pune avione pomoći iz zemalja širom sveta.

Isporuka hitnih potrepština u oblasti severne Sirije pogođene zemljotresom je dodatno otežana zbog dugotrajnog građanskog rata između opozicionih snaga i sirijske vlade koju predvodi Asad.

Zvaničnici Asadovog režima su u više navrata izjavljivali da je vlada „spremna“ da pošalje pomoć na teritorije pod kontrolom pobunjenika, ali od zemljotresa 6. februara ta pomoć ne stiže.

Pored toga, isporuke pomoći za ugrožene na teritorijama pod kontrolom pobunjenika zaustavljene su zbog „problema sa islamističkom grupom Hajat Tahrir al-Šam (HTS), potvrdio je izveštaču Si-En-Ena izvor upoznat sa situacijom na terenu.

Grupa HTS, naslednik ekstremističke Džabhat al-Nusre povezane s Al Kaidom, trenutno je dominantna snaga u sirijskom regionu Idlibu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.