U trendu

Grosi: Bezbednost u Zaporožju je crvena lampica koja treperi

BEČ – Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi (IAEA), izjavio je da je nivo bezbednosti u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je trenutno pod ruskom okupacijom u Ukrajini, „crvena lampica koje treperi“ i da agencija UN još nije dobila dozvolu za pristup tom objektu.

Grosi je, u intervjuu za Asošijeted pres, skrenuo pažnju na nuklearnu elektranu u Zaporožju, dan nakon 36. godišnjice katastrofe u Černobilju 1986.

On je izjavio da je IAEA zatražila pristup postrojenju u Zaporožju na jugu Ukrajine kako bi njeni inspektori, između ostalog, mogli ponovo da uspostave veze sa sedištem agencije UN u Beču, a za to je, kako je rekao, potrebno da pomognu i Rusija i Ukrajina, navodi AP.

„Elektrani su potrebne popravke, a to se ne dešava. Dakle, situacija koju sam ranije opisao, a ponovio bih je i danas, nije održiva takva kakva sada jeste. Dakle, ovo je problem na čekanju. Ovo je crveno svetlo koje treperi“, rekao je Grosi.

On je za AP govorio u sredu, dan nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o tom pitanju, a najavio je da se uskoro sastaje sa ruskom stranom.

„Razumljivo, moje ukrajinske kolege ne žele da inspektori IAEA idu u jedan od njihovih objekata po odobrenju treće sile. Sinoć sam imao dug razgovor o tome sa predsednikom Zelenskim i to je nešto što će zahtevati još konsultacija. Još nismo tamo“, saopštio je Grosi.

Direktor IAEA naveo da u Zaporožju postoje dve jedinice koje su u aktivnom radu i druge koje su u remontu ili na hlađenju, kao i daje potrebno obaviti neke tehničke i inspekcijske aktivnosti u postrojenju.

Sa 15 reaktora i jednim od najvećih nuklearnih kapaciteta na svetu, rat je u suštini pretvorio delove Ukrajine u nuklearno minsko polje, navodi AP .

„Ovo je bez presedana da se rat odvija usred jedne od najvećih nuklearnih infrastruktura na svetu, što, naravno, stvara niz krhkih ili slabih tačaka koje bi se, naravno, mogle svesno ili nesvesno iskoristiti“, dodao je Grosi.

Radnik obezbeđenja u Černobilju rekao je za AP da su Rusi preletali avionima iznad mesta oštećenog reaktora i kopali rovove u visoko radioaktivnoj zemlji.

Kako se navodi, u ponedeljak su ruske krstareće rakete letele iznad nuklearne elektrane Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini.

„Ne može biti nikakve vojne akcije u ili oko nuklearne elektrane“, naglasio je Grosi, dodajući da je u vezi toga uputio apel Rusiji.

On je zaključio da je za rešenje ove situacije potrebno mnogo aktivnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i saradnja sa ruske strane, ali i razumevanje sa ukrajinske strane kako bi se izbegla nesreća, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.