U trendu

Grosi: IAEA ima zadatak da stabilizuje situaciju u Zaporožju

KIJEV – Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je danas iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje da izvrši inspekciju, a genereralni direktor IAEA Rafael Grosi, koji predvodi misiju, izjavio je da se radi o „važnom zadatku sa ciljem da se situacija stabilizuje“, nakon što je granatiranje u blizini objekta izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Svedok sa lica mesta je Rojtersu saopštio da je tim IAEA krenuo iz ukrajinske prestonice u koloni vozila, a misiju, koja dolazi nakon opsežnih pregovora predvodi generalni direktor Rafael Grosi.

„Sada konačno krećemo posle šest meseci velikih napora“, rekao je Grosi novinarima pre nego što je konvoj krenuo, dodajući da tim IAEA planira da provede „nekoliko dana“ na toj lokaciji.

On je naglasio da misija IAEA „ima veoma važan zadatak“ u nuklearnoj elektrani Zaporožje , „da proceni realno stanje i da pomogne da se situacija stabilizuje koliko god može“.

Nije poznato kada će tim IAEA stići do najveće nuklearne elektrane u Evropi i kada će izvršiti inspekciju, navodi britanska agencija.

Obe sukobljene strane su poslednjih dana izveštavale o redovnom granatiranju u blizini.

„Idemo u ratnu zonu, idemo na okupiranu teritoriju i za to su potrebne jasne garancije, ne samo Rusije, već i Ukrajine. To smo uspeli da obezbedimo“, rekao je Grosi.

On je naveo da se IAEA nada da će uspostaviti stalnu misiju u postrojenju pod ruskom kontrolom, koju vode ukrajinski tehničari.

„To je jedna od najvažnijih stvari koje želim da uradim i uradiću to“, rekao je Grosi.

SAD su pozvale na potpuno zatvaranje elektrane i na stvaranje demilitarizovane zone oko nje.

Novinska agencija Interfaks citirala je danas zvaničnika proruskih vlasti Zaporožja koji je rekao da dva od šest reaktora elektrane rade, navodi Rojters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje ubrzo nakon što su 24. februara pokrenule napad na Ukrajinu, a ovo postrojenje se nalazi blizu linije fronta.

Rusija i Ukrajina skoro svakodnevno razmenjuju optužbe za ispaljivanje granata koje ugrožavaju rad i bezbednost elektrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.