U trendu

Grosi: Nećemo odustati od zaštitne zone oko NE Zaporožje

NJUJORK – Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas u Njojorku da neće odustati od plana za stvaranje zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje uprkos ruskim najavama o mobilizaciji novih trupa i održavanju referenduma u regionu.

Grosi je danas u Njujorku imao odvojene razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, preneo je Rojters.

On je rekao da se situacija na terenu pogoršava i da sa zvaničnicima dve strane još uvek razgovara o tehničkim parametrima za prvobitno stvaranje zaštitne zone, iako je demilitarizovana zona bila njegov krajnji cilj.

Pitanja o kojima se raspravlja uključuju radijus zone i ulogu osoblja IAEA, dok su dva zvaničnika IAEA trenutno stacionirana u fabrici i čine ono što agencija naziva „stalnim prisustvom“, navodi Rojters.

„Čak i u najgorim uslovima diplomatija nikada ne bi trebalo da stane. Ne možemo da dignemo ruke i nadamo se da će se nešto desiti da bi se ova situacija rešila. Naša je odgovornost da to uradimo iznoseći pragmatične i realne predloge na sto“, dodao je Grosi.

Ukrajinsko osoblje deluje na licu mesta po naređenju ruskih snaga, navodi Rojters, podsećajući da su zapadne države pozvale Moskvu da povuče svoje trupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar