Grosi: Postavljanje rokova Iranu kontraproduktivno

BEČ – Postavljanje rokova Iranu da objasni odakle su se čestice uranijuma našle u jednom neprijavljenom skladištu u Teheranu, moglo bi da bude kontraproduktivno, izjavio je danas novoimenovani direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

„Postavljanje rokova možda nije najbolja ideja“, rekao je argentinski diplomata za Rojters, odgovarajući na pitanje koliko vremena planira da da Iranu da objasni postojanje vode s neobogaćenim uranijumom u skladištu u Teheranu.

On je naglasio da IAEA treba da radi zajedno sa Iranom, ističući da je vreme uvek ključni faktor.

Grosi je ozrazio nadu i da će moći da uspostavi novi ton u odnosima s Teheranom, kada ove nedelje u Beču bude razgovarao sa iranskim zvaničnicima, na marginama sastanka o iranskom nuklearnom programu.

„Ja sam ‘novo dete u kraju’ kada je reč o tim odnosima (sa Iranom). Ti odnosi su tu gde jesu, sada su dobili novog direktora (IAEA), tako da, hajde, zajedno sednemo i počnemo razgovore sa te nove tačke“, rekao je Grosi (58), koji je danas imao svoj prvi radni dan na mestu direktora IAEA.

On je još naglasio i da bi bilo nepravično da daje izjave o iranskim zvaničnicima, a da pritom još s njima nije razgovarao.

Grosi je dodao da će, kada su u pitanju redovne inspekcije IAEA, uključujući i one vezane za Iran, biti „strog ali i fer“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.