U trendu

Grupa liberala u EP: Zabrinuti zbog Srbije

BRISEL, 27. maja ( Tanjug) – Jedanaest poslanika liberalne opcije Evropskog parlamenta ”Obnovimo Evropu” iznelo je u pismu komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju ocenu da srpske vlasti nazaduju u ispunjavanju evropskih i demokratskih vrednosti.

Liberali, inače, u EP imaju 98 poslanika, a Varhejiju se obratila grupa od njih 11.

Oni u pismu naglašavaju značajan napredak koji je Srbija ostvarila na putu pristupanja EU.

Ocenjuje se da je Srbija od velike strateške i geopolitičke važnosti za stabilnost celog Zapadnog Balkana i da ima ključnu ulogu u kosovskom pitanju i budućnosti BiH.

Istovremeno, evropski liberali navode da su zabrinuti zbog ”rastućeg uticaja Kine i Rusije”, ali i izjava srpskih zvaničnika koje se tiču EU.

Jedanaest poslanika Evropskog parlamenta kritikuju i odluku da se parlamentarni izbori u Srbiji održe 21. juna, ocenjujući da je ona doneta ”bez rasprave vlasti i opozicije”, koja je, prema njihovom mišljenju, mogla da spreči bojkot izbora od strane dela opozicije.

Ocejujući da postoji ”neizbalansirano medijsko izveštavnje” i ”nepotrebni pritisci” vlasti na one koji ih kritikuju, poslanici ”Obnovimo Evropu” zaključuju da su trenutni uslovi za izbore u Srbiji ”daleko od fer i demokrtskih”:

Oni pozivaju EU da pojača svoje naprore i ”vrati Srbiju među zemlje za funkcionalnim demokrtskim sistemom” kao i da se od nove srpske vlade, kada bude izabrana, traži da napravi ”jasnu i nedvosmislenu odluku o svojoj evropskoj perspektivi i poštovanju zajedničkih vrednosti i pravila”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.