U trendu

Grupa poslanika EP traži uklanjanje biometrijskog nadzora iz zakona o policiji

BRISEL – Grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo premijerki Ani Brnabić i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću u kojem traže da iz Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i Nacrta zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova uklone odredbe kojima se uvodi biometrijski nadzor, piše danas portal European Western Balkans.

„Nadzor ljudi korišćenjem biometrijskih tehnologija je neprihvatljiv i u suprotnosti sa demokratskim pravima i slobodama, a delovi nacrta zakona o unutrašnjim poslovima bi takve prakse legalizovali“, poručila je grupa poslanika Evropskog parlamenta uz podsećanje da je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom i pravom EU.

U pismu evroparlamentarci navode da su zabrinuti da bi novi nacrti zakona u Srbiji mogli da legalizuju nametljiv biometrijski nadzor.

Ukazuju da će odredbe o biometrijskom nadzoru verovatno biti nekompatibilne sa obavezama koje je Srbija preuzela u okviru Evropske konvencije o ljudskim pravima (EHRC), jer član 8 ove Konvencije, koji definiše pravo na privatnost, nalaže da vlasti moraju da imaju poseban interes zasnovan za zakonu i opravdanu sumnju da bi pratile bilo kog pojedinca.

Nadzor pojedinaca u javnim prostorima je neselektivan i bez opravdane sumnje, te ne daje mogućnost građanima koji su nadzirani da se iz ovakvog nadzora isključe imajući u vidu značaj javnih prostora za svakodnevni život, navodi se u pismu evropskih poslanika.

Oni podsećaju i da je Evropski parlament samoinicijativno usvojio izveštaj koji poziva na zabranu masovnog biometrijskog nadzora.

„Danas smo uputili pismo Vladi Srbije, pozivajući ih da uklone odredbe o biometrijskom nadzoru iz svih nacrta zakona,” napisala je poslanica Gvendolin Delbos-Korfild na Tviteru.

Osim nje potpisnici su i Viola fon Kramon-Taubadel, Patrik Brejer, Kim van Sparentak, Tineke Strik, Karen Melhior, Tajs Reten, Matjaž Nemec i Sergej Lagodinski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar