U trendu

Gruško: SAD izazivaju napetost s Rusijom koristeci Ukrajinu

MOSKVA – Svako širenje NATO pogoršavalo je opštu bezbednosnu situaciju, ocenio je u današnjem intervjuu za TV Rusija-24 zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

„NATO je shvatio da ne može da postoji bez neprijatelja. Pomerajući svoje granice prema nama samo traži neprijatelja i tvbrdi kako mora da se brani od velike pretnje sa istoka, pa im je zato potrebno oružje i povećanje vojnih budžeta. To je smisao i svrha NATO. Međutim, oni istovremeno samo pogoršavaju svoju bezbednost“, rekao je Gruško.

On je ukazao da EU neće moći da postigne samodovoljnost na svetskoj areni ako ne shvati da tenzije sa Rusijom eskaliraju iz Vašingtona.

„EU bi morala sama da uvidi da ovu napetost u odnosima sa Rusijom i duž linije Istok-Zapad izazivaju SAD koristeći Ukrajinu u prvoj liniji borbe i da je taj američki projekat osuđen na propast, ma koliko novca da izdvoje za njega. Ukoliko to ne shvati, EU će ostati sateliti SAD u vojno-političkom smislu“, rekao je Gruško naglasivši da Zapad mora da razume i prihvati da i Moskva ima svoje legitimne bezbednosne interese.

On je podsetio da se tokom kubanske raketne krize, izbor sveo na „crveno dugme ili crvenu liniju“, međutim ipak je postignuta razumna ravnoteža interesa.

„I danas je najvažnije da države shvataju svoje legitimne interese, da priznaju da ih imaju i drugi među kojima je i Rusija sa svojim legitimnim interesima“, poručio je Gruško.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.