U trendu

Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

MOSKVA – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

On je dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku, preneo je „Sputnjik“.

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije rekli da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi „zabrinjavajuća pretnja“ po bezbednost zemalja NATO, i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

„Ovakva saopštenja su u skladu sa nastojanjima Vašingtona, koji pokušava da globalizuje NATO i dodeli mu funkciju svetskog policajca daleko van okvira prvobitne zone odgovornosti Severnoatlantske alijanse. Bela kuća je, pre svega, zainteresovana za pridruživanje Alijanse u obuzdavanju Kine. Upravo je u tome glavna svrha regionalnih projekata SAD za jačanje bezbednosti u indo-pacifičkom prostoru“, ocenio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju Afrika, katastrofalne posledice globalnih ambicija NATO još dugo će se osećati u Iraku, Libiji, Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar