U trendu

Gruzijski parlament odustao od usvajanja zakona o stranim agentima

TBILISI – Gruzijski parlament odustao je danas od zakona o „stranim agentima“, što je prethodnih dana izazvalo velike proteste u Tbilisiju i političku krizu, preneo je Rojters.

Poslanici su glasali protiv zakona, nakon što je vladajuća partija Gruzijski san povukla podršku zakonu, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu parlamenta, prenosi Rojters.

Nekoliko desetina hiljada Gruzina je izlazilo na ulice Tbilisija tri noći zaredom protestujući protiv inicijative i govoreći da je vlada želela da usmeri zemlju u izrazito autoritarnom smeru.

Policija je tokom nereda koristila suzavce, šok bombe i vodene topove da rastera demonstrante, koji su se okupili ispred parlamenta u Tbilisiju, a pritvoreno je bilo nekoliko desetina demonstranata.

RIA Novosti navodi da je privedeno 133 ljudi, koji su pušteni iz pritvora.

Zakon bi zahtevao od nevladinih organizacija da, ukoliko iz inostranstva primaju više od 20 odsto sredstava za funkcionisanje, budu registrovani u Ministarstvu pravde kao „strani agenti“.

Plan o zakonu, koji je predstavilo vladajući Gruzijski san, pojačao je kritike u toj zemlji i optužbe da je vladajuća stranka veoma bliska Moskvi, i da takvo stanje nije u skladu sa javnim mnjenjem, koje je, kako dodaje britanska novinska agencjia, uglavnom antirusko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar