U trendu

Gucati i Haradinaj traze ukidanje pritvora, tuzilastvo protiv

HAG – Odbrana predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za zastrašivanje svedoka, zatražila je njihovo hitno puštanje na slobodu, tvrdeći da nema razloga da i dalje budu u pritvoru u Hagu.

Branioci Haradinaja čak nude kauciju za njegovu odbranu sa slobode, ali ne preciziraju iznos kaucije u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Sa druge strane, Specijalizovano tužilaštvo traži od suda da im pritvor produži zbog nekoliko rizika: opasnost od bekstva, da ne bi ometali postupak i da ne bi činili nova krivična dela.

Branioci Haradijana i Gucatija odbacili su sve tvrdnje tužilaštva, navodeći svoje kontraargumente, u kojima tvrde da pomenutih rizika nema, pored ostalog i jer su svi dokazi do sada već obelodanjeni.

Odluku o daljem pritvoru doneće sudsko veće koje će suditi Haradinaju i Gucatiju.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.

Optuženi su za nepostovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

U odluci tročlanog sudskog veća, povodom priprema za suđenje, tužilaštvu i odbrani optuženih dati su nalozi koje treba da ispune do 23. avgusta, odnosno do 27. avgusta.

Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit III(Ćarles Smith), a pored njega u vehcu će biti i sudije Kristof Bart (Ćristoph Barthe) i Ženel Metro (Guénaël Mettraux), dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor (Feral Gaynor), objavleno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.
Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti naknadno zakazan.

Prvo koje će početi pred ovim sudom je suđenje Saljihu Mustafi zakazano za 15. septembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar