Gugl:Ugovori o autorskim pravima sa 6 francuskih novina

PARIZ – Kompanija Gugl potpisala je ugovore o autorskim pravima sa šest francuskih novina i časopisa, uključujući nacionalne dnevne novine Mond i Figaro, objavila je danas američka tehnološka kompanija u postu na svom blogu.

Saopštenje sledi nakon višemesečnih pregovora između Gugla, francuskih izdavača i novinskih agencija o tome kako da primene preoblikovana pravila EU o autorskim pravima, koja omogućavaju izdavačima da zahtevaju naknadu od mrežnih platformi koje prikazuju izvode njihovih vesti, prenosi Rojters.

Najveći svetski pretraživač u početku se borio protiv ideje da izdavačima plaća sadržaj, rekavši da su njihove veb stranice imale koristi od većeg prometa koji je doneo Gugl.

Ugovori sa šest francuskih novina zasnivaju se na kriterijumima kao što je izdavački „doprinos političkim i opštim informacijama“, dnevni obim publikacija, mesečni internet saobraćaj i upotreba njihovog sadržaja na Guglovoj platformi, navodi kompanija.

Guglovo saopštenje dolazi mesec dana nakon što je sudska presuda naredila američkoj kompaniji da otpočne pregovore sa izdavačima u Francuskoj o plaćanju za korišćenje njihovog sadržaja, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.