U trendu

Gujon sa Srbima u Sloveniji, donacija za škole srpskog jezik

LJUBLJANA – V. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnu Gujon boravi u dvodnevnoj poseti Ljubljani gde je prisustvovao obeležavanju verskog praznika Svetog Nikole i uručio donaciju udžbenika dopunskoj školi srpskog jezika u Sloveniji.

Gujon je izrazio zadovoljstvo što je svoju prvu zvaničnu posetu započeo na Svetog Nikolu, jedne od najvećih srpskih slava, i što je uručio donaciju od 1.500 udžbenika i kompleta lektire kako bi se unapredila nastava u osnovnim školama srpskog jezika u Sloveniji.

On je kazao da je to dobar način za očuvanje ćiričnog pisma i nastavak akcije koju Uprava sprovodi dugi niz godina.

„Mi smo tu da pomognemo i pokažemo brigu države Srbije prema svakom pripadniku srpskog naroda ma gde se on nalazio, pre svega počevši od najmlađih koji predstavljaju našu budućnost“, rekao je Gujon u prostorijama Ambasade Srbije u Ljubljani, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Gujon je održao onlajn čas u digitalnoj učionici, uz prisustvo nastavnika dopunskih škola, i ispričao kako je on naučio srpski jezik.

Dopunska škola srpskog jezika u Sloveniji počela je da radi školske 2020/2021. godine, a do sada je formirano 60 nastavnih grupa sa 817 učenika.

Projekat je, dodaje se, realizovan zajedničkim naporima nadležnih institucija Srbije, više srpskih udruženja u Sloveniji, sveštenika SPC, brojnih pojedinaca i zainteresovanih roditelja.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je u toku 2020. godine distribuirala više od 4.000 udžbenika i edukativnih publikacija na srpskom jeziku za potrebe dopunske nastave srpskog jezika u inostranstvu.

Tokom posete Ljubljani, Gujon se sastao sa ambasadorkom Srbije u Sloveniji Zoranom Vlatković, a obišao je pravoslavni hram Svetog Ćirila i Metodija i Parohijski dom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.