U trendu

Gusmanovo bekstvo konstatovano posle 18 minuta

Stražarima zatvora Altiplano, odakle je pre nekoliko dana pobegao Hoakin Gusman, trebalo je 18 minuta da konstatuju bekstvo meksičkog narko bosa, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Meksika Miguel Angel Osorio Čong.

To je prvi put da meksičke vlasti obaveštavaju javnost koliko je vremena stražarama bilo potrebno da krenu u poteru da Gusmanom, koji je po drugi put uspeo da pobegne iz zatvora.
Miguel Angel Osorio Čong je rekao da je u toku istraga kojom treba da se proveri da li su sve procedure bile poštovane od trenutka kada je konstatovano da je Hoakin Gusman pobegao iz zatvora.

Meksička poslanica Aleida Alavez rekla je da niko posebno nije bio zadužen za nadgledanje Gusmanove ćelije preko monitora. Dodala je da je jedna osoba nadgledala monitore koji su prikazivali slike 20 kamera. Jedino što se moglo videti je snimak prazne Gusmanove ćelije, dodala je ona.

Zbog Gusmanovog bekstva u pritvoru je 22 zaposlenih koji će biti saslušani, kako bi se utvrdilo da li je narko bos imao saučesnike u samom zatvoru.

Gusman je pobegao je iz zatvora u noći iz subote na nedelju, i to je drugi put da mu je to pošlo za rukom. Za njim su meksičke vlasti potom organizovale poteru i povezale se sa policijama susednih država u nastojanju da ga spreče da pređe granicu.

Gusman, koji je vodio moćni narkokartel Sinaloa, poslednji put je viđen kod tuševa u zatvoru Altiplano, koji se nalazi oko 90 kilometara zapadno od Meksika. On je u zatvoru – drugi put – od februara 2014.

Prema navodima meksičkih zvaničnika, Gusman je pobegao kroz tunel dug 1,5 kilometar koji je polazio iz mesta gde su zatvorski tuševi.

Posle Gusmanovog bekstva, knjiga Dona Vinsloua „Kartel“, inspirisana prethodnim bekstvom poznatog narko bosa skočila je na listi prodaje sa 287. mesta na 66.

Potera za Gusmanom još traje.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar