U trendu

Gutereš apelovao da se hitno vrati vladavina prava u Tigraju

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je u ponedeljak da se nakon oružanih sukoba u provinciji Tigraj na severu Etiopije hitno ponovo uspostavi vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Gutereš je zatražio da se započne proces pomirenja i obezbedi nesmetani pristup humanitarnim organizacijama i dostava pomoći ugroženom stanovništvu, preneo je AP.

Predstavnik UN Stefan Dižarik izjavio je da je generalni sekretar uspostavio „aktivni dijalog“ sa premijerom Etiopije Abijom Ahmedom i da je „veoma zabrinut zbog trenutne situacije“ u Tigraju.

Premijer Etiopije Ahmed je proglasio pobedu 28. novembra nakon jednomesečnih oružanih sukoba između etiopske vojske i teško naoružanih pobunjenika u Tigraju.

U nekim delovima Tigraja borbe još traju, a vođe pobunjenika su u bekstvu pa se strepi da bi sukobi mogli ponovo da eskaliraju.

U međuvremenu su blokirane isporuke humanitarne pomoći i lekova, iako su UN prošle nedelje potpisale sporazum sa etiopskom vladom da im se omogući pristup delovima Tigraja koje kontroliše vojska Etiopije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar