U trendu

Gutereš: Crveni alarm za planetu zbog klimatskih promena

PARIZ – Nacionalni klimatski ciljevi (NDC) nisu ni blizu ostvarivanja onog što je definisano Pariskim sporazumom o klimi, a prema kojem je predviđeno da se globalno zagrevanje uspori koliko god je to moguće.

„Današnji preminari rezultati Konvencije UN o klimatskim promenama predstavljaju crveni alarm za našu planetu“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, a preneo Dojče vele.

Izveštaj se bavi nacionalnim klimatskim naporima 75 država koje su već predale svoje ažurirane „nacionalne klimatske ciljeve“.

Zemlje obuhvaćene izveštajem odgovorne su za oko 30 odsto svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte.

„Planovi članica Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena stavljaju nas daleko od cilja koji smo postavili Pariskim sporazumom“, rekla je Patrisija Espinoza, izvršni direktor UN za klimatske promene.

Dosadašnji napori zemalja pokazuju da bi emisija štetnih gasova mogla da se smanji samo za jedan odsto, što je daleko od cilja da se postigne da se do 2030. temperatura poveća najviše za stepen i po, a prema dogovoru Međunarodnog panela o klimatskim promenama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.